Com he d'estudiar?

Consells per estudiar - Centre d'Estudis Luis Vives

Com he d'estudiar?

Hola, #Vivers! Si ja has revisat el nostre article sobre com planificar el teu estudi, aquest també et pot interessar. De vegades, l'èxit de la nostra vida acadèmica no depèn tant de les hores que dediquem a l'estudi, sinó de l'aprofitament de les mateixes. Qualsevol bon consell per estudiar que et donin, es basarà en aquesta màxima.

Consells per estudiar - Centre d'Estudis Luis VivesSolem estar acostumats a organitzar-nos d'una determinada manera i ser força reticents a qualsevol proposta de canvi. José Pascual, pioner en la utilització de Tècniques d´Estudi i eines de Desenvolupament Personal i Relacions Humanes, afirma que “un dels errors més comuns és pensar que ja sabem com estudiar”. Si fins ara no n'hem obtingut els resultats desitjats, per què no canviar?

Comencem per fer-nos un horari per tal d'arribar als exàmens amb la totalitat de la matèria assimilada. Tracta que la teva sessió d'estudi comenci sempre a la mateixa hora i compleixi-la tots els dies de la setmana (sí, dissabtes i diumenge inclosos). Comença amb les assignatures de dificultat mitjana, continua amb les difícils i acaba amb les fàcils; dedica-li a cadascuna el temps que consideris necessari (ja aniràs veient si és suficient o no). Cada cop que acabis d'estudiar una matèria, deixa't uns minuts de descans.

No oblideu incloure l'oci en el vostre horari. Pensa que aprofitar millor les teves hores d'estudi suposa tenir més temps per fer aquelles activitats que més et vénen de gust.

Consells per estudiar: la importància de llegir ràpid

Estàs assegut ja i amb tot el material necessari sobre la taula? Doncs comencem. El teu objectiu és llegir ràpid i comprendre el que s'ha llegit. Anar pronunciant les paraules entorpirà aquesta tasca. Guiar-te amb el dit o un llapis, també. Hi ha una fórmula que et permetrà saber si la teva velocitat és adequada o no:

Nombre de paraules del text x 60 / Segons invertits en la lectura

NivellParaules per minut
Excel · lent260 o més
220-259
normal190-219
insuficient170-189
Molt deficient169 o menys

S'estima que al voltant del 50% del que s'ha llegit s'oblida només acabar. Això no ens ha de preocupar doncs, si aconseguim repetir el que hem estudiat amb les nostres paraules, la retentiva és molt més gran. Memoritzar “com un papagai” no té sentit, està comprovat que recordem amb més facilitat allò que hem assimilat o comprès. El consell per estudiar més important que podem donar-te en aquest sentit és que no intentis retenir-ho tot a la memòria (perquè, a més d'impossible, és inútil): resumeix i extreu l'essencial. Per allunyar-nos del tradicional aprenentatge memorístic, hi ha mètodes de sintetització i assimilació de continguts que et seran veritablement útils, com ara el subratllat, els esquemes, els resums o els mapes conceptuals. Fes-los servir també per als teus repassos, et seran de gran ajuda en les jornades prèvies als exàmens.

És imprescindible que observis tot allò que no funciona i ho vagis canviant. Tingues en compte que, probablement, no donis amb el teu “pla ideal” a la primera, sinó que hauràs d'anar polint el teu mètode fins a trobar el mode d'estudi que més s'ajusti a les condicions. Has de saber també que el pla de treball és personal: allò que a un li és molt útil, pot no servir de res a un altre. Cadascú ha de trobar la seva fórmula.

Millorar els nostres resultats acadèmics és a l'abast de tothom, només ens ho hem de proposar, establir un pla i ser constants amb la seva execució.

Esperem que aquest article us hagi estat útil i que aquests consells us serveixin per millorar la vostra forma d'estudiar i, amb això, els vostres resultats.

Administrador

Digues-nos què penses

Si us plau enter comment.
Si us plau, introdueixi el seu nom.
Si us plau, ingressi el seu correu electrònic.
Si us plau, introdueixi una adreça vàlida de correu electrònic.